Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 15 січня 2021 р.

6клас  Тема:Добовий і річний хід температури повітря, причини їхнього коливання                       Сонячні промені проходять через атмосферу не нагріваючи її.                                                                                    Сонячні промені нагрівають поверхню Землі.           Повітря атмосфери нагрівається від поверхні Землі.                                                                                                     Температура повітря зменшується з висотою. На кожен км температура знижується на 6 °                                             Вимірювання температури повітря. Термометр поміщають в спеціальну будку;
 будка з термометром знаходиться на висоті 2 м від поверхні землі;
  будка потрібна для того, щоб на термометр не потрапляли прямі сонячні промені Коливання температури повітря протягом доби залежать від кута падіння сонячних променів.                                                                              
Добовий хід температури повітря.   Земля охолола за ніч. Сонце знаходиться низько над горизонтом. Найхолодніше перед сходом Сонця.                                                                                                                                  Сонце низько над горизонтом. Земля охолоджується, температура повітря знижується                                  Опівдні надходить найбільше сонячної енергії. Проте найвища температура спостерігається через 2-3 год після полудня, так як на передачу тепла від поверхні Землі до тропосфері потрібен час.                                                                             Цікавинки                                                                                                                                                                                                  «Полюс спеки» розташований біля Лівійського міста Тріполі (Північна Африка), там термометр у затінку показує +57,8 °С.
Найбільш висока середньорічна температура повітря на планеті в Джібуті (Аденська затока) — +30, 1 °С, за іншими даними — 34,4 °С (м. Далоль в Ефіопії).
«Полюс холоду» — це центральна частина Антарктиди, на станції «Восток». Тут було зареєстровано найнижчу температуру — 89,2 °С.

Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=_vafD3oom1k

Домашнє завдання:п.29 до ст..117

 

5клас природознавство Внутрішня будова Землі.

Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=8LnQuLU1mY0

   Розглянемо схему «Будова земної кори».

                                  . Внутрішня будова Землі.

Відповіді на запитання з використанням  малюнка «Внутрішня будова Землі» в атласі й тексті параграфа підручника:

• З яких основних шарів складається наша планета?

• Чим різняться ці шари між собою?

• Які головні особливості ядра? мантії? земної кори?

 Способи вивчення внутрішньої будови Землі.

 В який спосіб учені вивчають надра Землі? На допомогу їм приходять надглибокі свердловини. Однак навіть найглибші з них ще не досягли 15 кілометрів. Під час їх буріння виникає багато труднощів: з’ясовано, що кожні 33 м вглиб Землі температура підвищується на 1 °С, збільшується також тиск, складно виймати з надр зразки гірських порід. Імовірно, що ще довго довелося б ученим будувати гіпотези щодо підземних багатств Плутона, якби їм не допомогла наука геофізика. З її допомогою можна «прослуховувати» нашу планету спеціальними приладами — сейсмографами. Сейсмічні хвилі поширюються в глибинах Землі з неоднаковою швидкістю, що свідчить про неоднорідність земних шарів.

Завдяки геофізичним дослідженням з’ясовано будову першого від поверхні    шару земної кори                                       Завдання. Уявіть собі, що ви проводите геофізичні дослідження. Один учень перебуває на суші, інший — у батискафі на дні океану. Визначте, крізь які шари проходитимуть сейсмічні хвилі, відправлені вашими приладами. Замалюйте їх. Розкажіть своєму сусіду по парті про свої відкриття. Виділіть загальне і відмінне в будові материкової та океанічної земної кори.

Доповніть фрази письмово.

• Літосфера включає...

• Імовірно, ядро складається з...

Домашнє завдання

• Опрацювати параграф підручника.Ст.84-85

• Намалювати в зошиті схематичний переріз внутрішньої будови Землі

                                                                                                                                                                   

 

7клас  Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Zb-cKHrHhyI

Визначте, які географічні об’єкти мають координати, зазначте до якої складової природи вони відносяться? ( назви об’єктів відображаються на карті материка)

10° пн. ш., 72° зх. д.

26° пд. ш., 55° зх. д.

6° пд. ш.,  63° зх. д.

30  пд.ш., 550 зх.д.

16° пд. ш.,  69° зх. д.

 Зазначити, що це водні об’єкти материка, нічого не сказати. Адже візитівкою  Південної Америки багато дослідників вважають  її внутрішні води. Саме на цьому материку розкинулась найбільша річкова система світу –  Амазонка; високо в горах знаходиться велике, таємниче озеро Тітікака; вражають своєю величчю та могутністю найвищий і найширший у світі водоспади – Анхель та Ігуасу; приваблюють туристів великі та малі озера і річки, що мають незвичайну природу та загадкову історію. То ж сьогодні ми здійснимо  подорож по річках та озерах  Південної Америки. 

Користуючись фізичною картою Південної Америки та картосхемою підручника визначте:

-       до басейнів яких океанів належать річкові системи Південної Америки;                          ----який із цих басейнів має  більше значення?  Як ви думаєте чому?                                                                     • Пригадайте особливості рельєфу Південної Америки. ( переважання рівнинних територій, значні виходи кристалічного фундаменту)                                                                                                                            • Як рельєф впливає на особливості формування внутрішніх вод ?  ( характер течії, напрямок, наявність порогів та водоспадів).                                                                                                                              Головним вододілом у Південній Америці є гори Анди. Оскільки води розміщені на крайньому заході материка, більшість річок Південної Америки належать до басейну Атлантичного океану – 90% території. Лише короткі річки стікають з Анд у Тихий океан. На відміну від Африки у зв’язку з вологим кліматом материка та особливостями його рельєфу, площі басейну внутрішнього стоку дуже малі (5% території).  ·        Які  найбільші річки належать до басейну Атлантичного океану?

Річки материка мають переважно дощове живлення. Льодовикове живлення має значення тільки на півдні Анд; роль снігового живлення є мінімальною. Річки, що протікають у районах сезонного випадання дощів субекваторіального й тропічного поясів, узимку сильно міліють, а влітку розливаються й виходять із берегів.

Заповнення таблиці « Найбільші ріки Південної Америки». 

Назва

Довжина річки

Місце витоку

Напрямок течії

Куди впадає 

Характер течії

Режим








 

Великих озер у Південній Америці небагато. З них найбільшим за площею є Маракайбо на півночі материка.

Маракайбо — озеро тектонічного походження, що лежить у западині земної кори. Воно з'єднується вузькою протокою з Карибським морем, за що його називають озером-лагуною, розміщене у Венесуелі.

Озеро живиться водою з річок, найбільша з яких називається Кататумбо. У північній частині озеро мілководне, у південній — досягає глибини 250 м. Береги низинні, заболочені. Озеро вважається одним із найдавніших на Землі. Воно є основою економіки Венесуели, оскільки тут зосереджені великі обсяги нафти.

Озеро  Тітікака -   високогірне озеро. Його тектонічна улоговина досягає максимальної глибини 304 м. Воно лежить на висоті 3812 м над рівнем моря в Центральних Андах, на кордоні Перу й Болівії., а площа водної поверхні становить 8 тис. км2 .  Температура поверхневої води на середині озера постійна й складає +14 °С. Назва в перекладі з мови інків означає «скеля з олова» через те, що на одному з островів на озері індіанці в давнину видобували цей метал.

Водоспади Південної Америки

 Наявність важкорозчинних гірських порід відбувається формування водоспадів. На території Бразильського плоскогір’я ще з ХVІ ст. європейцям відомий водоспад  Ігуасу  - « велика вода». Але водоспад Ігуасу являється не єдиною гордістю Південної Америки. На Гвіанському плоскогір’ї знаходиться одне з чудес природи, самий високий водоспад Землі -  Анхель.

Водоспад спадає з гори Ауян-Тепуй, щосекунди скидаючи 300 м3 води.

Водоспад був відкритий на початку XX століття дослідником Ернесто Санчесом Ла Крусом, проте не був широко відомий до польоту Джеймса Анхеля.  В 1935 році англієць Анхель відправився на літаку на вивчення цих диких місць і, пролітаючи, він помітив унікальний водоспад, що піднімається неначе з хмар. Лише в 1949 році була встановлена висота водоспаду 1054м, що в 21 раз більше Ніагарського. Водоспад можна побачити тільки з висоти, у підніжжя гори, неначе з повітря виникає річка, що несе свої води в океан.

 

Географічний диктант

1.  Температура води на поверхні озера становить приблизно +14 °С, тому воно пом’якшує клімат найближчих околиць, що дозволяє місцевому населенню вирощувати різні культури, у тому числі кукурудзу (маїс).

2.  Оскільки у правих приток повінь настає в жовтні—березні, а в лівих — у квітні—жовтні, вона повноводна протягом усього року.

3.  Річка бере початок на південному заході Гвіанського плоскогір’я.

4.  На дні цього озера пробурені тисячі свердловин для видобутку нафти.

5.  На одній із приток річки розташований водоспад Анхель.

6.  З’єднавшись із р. Уругвай, ця річка вливається в мілководний естуарій Ла-Плата.

7.  Річку живлять багатоводні притоки, причому близько 20 з них самі є найбільшими річками, завдовжки 1500—3500 км.

Прийом «Запитую – відповідай»

1.Його називали континентальним морем Анд. Що саме?   

2.Басейн цієї річки поділяють Бразілія, Перу, Болівія, Колумбія. Еквадор. Якої саме річки?                                                                            

3. Який водоспад знаходиться на тому місці, де знаходяться кордони трьох країн: Бразілії, Аргентини, Парагваю?                                               

5.Найбільше озеро тектонічного походження, озеро – лагуна?  

6.Найвищий водоспад світу?                                                               

7.Що спричинило порожистість річок, що протікають Бразільським,Гвіанським плоскогір’ями та наявність на них численних водоспадів?                                                                  

8.Найвисокогірніше  з озер світу?                                         

9.Найповноводніша річка світу?                                                      

11.Третя за довжиною річка Південної Америки?                            

12. Яка річка є «родичем океану»                                                         

Домашнє завдання Відповідний параграф підручника. Географічний диктант.Запитуй- відповідаю(  письмово)