Шукати в цьому блозі

понеділок, 18 січня 2021 р.

 

8 клас Вплив погодно-кліматичних умов. Охорона атмосферного повітря.

Без урахування кліматичних і погодних умов неможливий розвиток багатьох галузей господарства країни. Так, знаннями про клімат як природний ресурс послуговуються сільське господарство, будівництво, транспорт, окремі галузі промисловості, туризм і рекреаційна (курортна) галузь, медицина. Кліматичні ресурси — це невичерпні природні ресурси, зокрема сонячна радіація, сума додатних температур, необхідних для вегетаційного розвитку рослин, вологість повітря та енергія вітру.                                                                                                                                                                              Енергетичними кліматичними ресурсами є екологічно чиста, дешева і безпечна сонячна радіація. В Україні її найдоцільніше використовувати теплої пори року, особливо на півдні та в Криму. Один із перспективних напрямків використання сонячної енергії - це вироблення електроенергії на сонячних електростанціях.                                     Енергію вітру використовують вітрові електростанції.

Сільськогосподарські кліматичні ресурси, або агрокліматичні ресурси, - це зміни температур повітря і ґрунту та запаси вологи в них (мал. 97). Важливими показниками при цьому є пересічні місячні суми температури та атмосферних опадів за вегетаційний період та суми цих показників протягом дня і ночі. На рівнинній частині України такі суми температур повітря з півночі на південь зростають від 2400° до 3600°.

Рекреаційні кліматичні ресурси - це сприятливі погодні умови: тривале сонячне сяяння, чисте повітря, які в сукупності забезпечують нормальне самопочуття людини в період відпочинку, лікування та оздоровлення. Клімат як головний лікувально-профілактичний чинник є основою для створення кліматичних курортів, оздоровчим вплив яких зумовлений передусім застосуванням сонячної, повітряної та морської терапії. В Україні найсприятливішими для відпочинку є береги морів, річок, озер, водосховищ, Українські Карпати (мал. 98) та Кримські гори (мал. 99), а також лісові місцевості, для яких характерне поєднання всіх кліматичних умов, що цілком відповідають вимогам рекреації.

Погода і клімат України для життя і діяльності людей загалом комфортні. Однак значне забруднення повітря, особливо в містах, дуже впливає на стан здоров’я людей, спричинюючи різноманітні бронхо-легеневі, серцево-судинні та інші захворювання. Запропонуйте способи вирішення цієї проблеми, особливо в промислових областях України.

Вплив погодно-кліматичних умов на здоров'я людини : Зміни атмосферного тиску: -зниження –підвищення, проблеми дихання, слабкість, серцево-судинна недостатність Зниження артеріального тиску, кількості лейкоцитів Нестача сонячного світла Апатія, депресія Запиленість, замкнутість повітря Головний біль, сонливість, роздратованість Головною причиною є - не регулярні коливання кліматичних показників, а їх раптові зміни.

Метеозалежність (або метеопатій) - це зміна стану здоров'я, яке відбувається під впливом природних факторів: температури, вологості повітря, атмосферного тиску.  Що робити, якщо у вас метеозалежність? ! Намагайтеся лягати і прокидатися в один і той же час; бажано спати не менше 7 годин на добу. ! Вранці не потрібно різко схоплюватися після першого дзвінка будильника: полежте хвилин 5 в ліжку, після чого спокійно (саме спокійно!) Встаньте з ліжка і обов'язково зробіть легку 10 -хвилинну зарядку. ! Різноманітіть свій раціон харчування; їжте більше овочів, фруктів, кисломолочних продуктів і білків. ! Намагайтеся харчуватися не менше 3-4 разів на день невеликими порціями. ! Обов'язково приймайте вітамінно- мінеральні комплекси. ! Не нервуйте, не сваріться, бережіть себе і свою нервову систему. ! Намагайтеся не переробляти і не перевантажувати себе.

Закон України від 16.10.1992 № 2707-XII "Про охорону атмосферного повітря " … Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища. Як природний об'єкт воно являє собою природну суміш газів, що знаходиться за межами жилих, виробничих та інших приміщень. Критерієм розподілу атмосферного повітря (як природного об'єкта) та іншого повітря є природний, непорушний зв'язок повітря з довкіллям. Закон України від 16.10.1992 № 2707-XII "Про охорону атмосферного повітря " .

Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=hLlVWY8hpk4

1.Спробуйте дати оцінку сприятливості або несприятливості клімату різних частин території України для життя та господарської діяльності людей.                                                                                                                    Опрацювати п. 22.     Зробити опитування своїх рідних,знайомих про вплив погодних умов на самопочуття.                                                                                                                                                                                Повторити тему «Клімат і кліматичні ресурси.»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.