Шукати в цьому блозі

пʼятниця, 22 січня 2021 р.

Південна Америка. Населення. Держави Південної Америки: Бразилія, Аргентина, Чилі. Зв’язки України з державами. 7клас

Завдання: Розподіліть названі типи ґрунтів та живих організмів у відповідні комірки .

Природні комплекси        Природні компоненти

                                          ґрунти        рослини               тварини

Сельва                                 

Савани та рідколісся                                       

Степи                                   

Напівпустелі                                      

Анди                                    

Варіанти відповідей:

1. Мурахоїд.    2. Анаконда.     3. Вікторія-регія.     4.Віскаша.   5. Кондор. 6.    Червоно-жовті фералітні.

7. Акація. 8. Ковила. 9. Нанду. 10. Шиншила. 11. Лінивець. 12. Пума. 13. Капібара. 14.  Орхідеї.

15.Броненосець. 16. Араукарія. 17.Червоні фералітни. 18.Очковий ведмідь. 19. Фікус. 20.Колібрі.

21. Фламінго. 22. Червоно-бурі. 23.Червонувато-чорні.24. Сіро-бурі.     

У Південній Америці живе понад 422,5 млн. чоловік. Воно розміщується на материку вкрай нерівномірно. На це, звісно, впливають природні умови материка, з якими ми вже ознайомлені. На Атлантичному узбережжі його густота становить понад 100 осіб/км2, а вологі екваторіальні ліси, гірські та пустельні райони Анд майже незаселені.

Усього на материку 13 держав, різних за величиною території, кількістю населення, рівнем розвитку. Від Африки Південна Америка відрізняється нерівноцінністю країн, розташованих на її території. Тут різко виділяється одна країна-гігант Бразилія, яка займає понад 40 % території і дає регіону майже третину його населення. Виділяють ще низку великих країн — Аргентину, Чилі, Перу, Колумбію, Венесуелу. Інші країни або малі, або дуже малі.                                                                                                                                                        Найпоширенішими мовами Південної Америки є португальська та іспанська. Португальською говорить Бразилія, населення якої — близько 50 % населення цього континенту. Іспанська мова є офіційною мовою більшості країн континенту. Також в Південній Америці розмовляють і на інших мовах: в Суринамі говорять голландською, в Гайані — англійською, а у Французькій Гвіані — французькою.                                                                                                                                                                           Відносини з багатьма країнами цього територіально віддаленого від України регіону ще не налагоджені належним чином.                                                                                                                                                                                                                       Слід зазначити, що переважна більшість країн Латинської Америки на рубежі XX і XXI ст. так і залишається периферією для небагатьох великих і розвинених у сучасному розумінні держав. Країни Південної Америки належать до таких, що розвиваються, які за рівнем економічного розвитку випереджають країни Африки. З держав Південної Америки вивозиться продукція гірничодобувної промисловості (руди чорних і кольорових металів, селітра) та сільського господарська (кава, банани, зерно, м'ясо).

  Важливим чинником формування, фундаментом для створення тісних зв’язків із країнами материка є наявність української діаспори. У Південній Америці в Аргентині та Бразилії сформувалась найбільша за чисельністю українська діаспора. Масовий виїзд українців до Південної Америки припав на кінець XIX ст.                                                                                            Головними торговельними партнерами України за обсягами товарообороту є Бразилія, Аргентина й Еквадор. На ці країни припала значна частина торгівлі України з країнами регіону. Другу групу основних торговельних партнерів становлять країни, які мають нижчий рівень економічного розвитку. Серед них виділяють Колумбію, Чилі, Перу, Венесуелу. Торгівля із цими країнами має стабільний характер.

.  Домашнє завдання. Відповідний параграф підручника. Відповіді на завдання.

    Повторити матеріал з використанням графічного конспекту (шпаргалки).

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.