Шукати в цьому блозі

понеділок, 18 січня 2021 р.

5 клас природознавство  Тема : «Рухи Землі.»

– Спостерігаючи за Сонцем, ви помітили, що у різні пори року висота його над землею не однакова. Коли Сонце стає високо на Землею, тоді тепло, а коли низько – холодно.

Земля обертається навколо своєї осі й одночасно рухається навколо Сонця. Вісь Землі нахилена до площини обертання. Цей нахил не змінюється. Ця обставина і зумовлює зміну пір року. Якби земна вісь не була нахиленою, тобто займала вертикальне положення до площини орбіти, змін пір року не спостерігалось би: завжди в одному місці було б літо, а в іншому весна  або  зима.                                                                                                                                                                                                                            Шлях, по якому Земля рухається навколо Сонця, називається орбітою.

Наша планета рухається по своїй орбіті навколо Сонця зі швидкістю 30км/с або 108 тис. км/год .

- Коли під час руху Землі навколо Сонця до нього більше повернута і освітлюється північна півкуля, на ній літо. В цей час Сонце високо піднімається над горизонтом і дає Землі багато тепла. Влітку більшу частину доби займає день, меншу – ніч. 22 червня – день літнього сонцестояння. В цю добу в північній півкулі найдовший день ( у Києві 16:30) і найкоротша ніч.      На Північному полюсі Сонце не заходить за горизонт 6 місяців. Тут полярний день.                                                                                                    А в Південній півкулі в цей час зима. Сонце над горизонтом низько, тому сонячне проміння ніби ковзає по поверхні Землі і дає мало тепла. Більшу частину доби займає ніч, меншу день. Сонячні промені зовсім не потрапляють на Південний полюс. Там полярна ніч, яка триває пів року.                                                                                                                                                                                     21 березня день весняного рівнодення: день рівний ночі;   23 вересня день осіннього рівнодення.                                                      Отже, за рік на Землі змінюється 4 пори року. Повний оберт навколо Сонця Земля робить за 365 діб 5 год  48 хв  46 сек. Цей час називається роком. Таким числом користуватися незручно, його округлюють. Три роки має 365 діб, а кожний четвертий 366. Цей рік називають високосним. У ньому лютий має 29 днів.

Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=qWjmDrm2fmo

 А тепер завдання .

- Яка тривалість доби?

- Обертання Землі навколо своєї осі приводить до _____.

- Рух Землі навколо Сонця приводить до ______.

- Коли до Сонця більше повернута північна півкуля, на ній ______.

- Повний оберт навколо Сонця Земля робить за _______.

- Високосний рік має ______.

- В які місяці тривалість дня і ночі однакова?

Домашнє завдання п.24 ст.88 ст. природодослідника  (результат записати у зошиті.)

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.