Шукати в цьому блозі

понеділок, 18 січня 2021 р.

Електроенергетика світу. 9клас

Переглянути відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Mdk-je4ccvI

Електроенергетика -галузь промисловості, яка включає виробництво різних видів електроенергії, її транспортування, теплові мережі, котельні та інші об'єкти. Основну частину електроенергії у світі виробляють теплові (ТЕС), атомні (АЕС) та гідроелектростанції (ГЕС). В економічно розвинених країнах технічні засоби електроенергетики об'єднуються в автоматизовані і централізовані керовані електроенергетичні системи. Підприємства електроенергетики є підприємствами з безперервним виробництвом.

Теплова електростанція (ТЕС) -
електростанція, в якій первісна енергія має хімічну форму і вивільняється шляхом спалювання вугілля, рідкого палива чи газу.                                                                                        Провідні країни з виробництва енергії: США   Китай   Японія   Росія   Німеччина   Польща   ПАР
 Австралія. Найпотужніша у світі Тайчжунська споруджена на Тайвані. Працює на вугіллі з Австралії. Одночасно вона й найбільша у світі забруднювач повітря. Найбільша ТЕС у світі – “Сургутська” (Росія) друга за потужністю

Атомна електростанція (АЕС) - 
 електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі в результаті ланцюгової реакції ділення ядер деяких важких елементів, потім так само, як і на звичайних ТЕС, перетвориться в електроенергію. На відміну від ТЕС, що працюють на органічному паливі, АЕС працює на ядерному пальному. Провідні країни з виробництва енергії: Франція  Литва  Україна  Південна Корея   Японія.  Нині найпотужніша у світі АЕС у світі – “Касівадзакі-Каріва” (Японія).                                      Гідроелектростанція (ГЕС) - електростанція, яка за допомогою гідротурбіни перетворює кінетичну енергію води в електроенергію. Провідні країни з виробництва енергії: Бразилія  Норвегія  Швеція  Австрія  Колумбія  Нова Зеландія  Канада  Росія. Найбільша ГЕС у світі –  «Сань-Ся» (Китай) на річці Янцзи.                                                                                                                                                          Сонячна енергетика (СЕС)
Перетворення сонячного випромінювання за допомогою напівпровідникових елементів (сонячних батарей). Провідні виробники:  США   Франція   Іспанія   Італія   Португалія   Японія.
В Україні у 2011р. Відкрито найпотужнішу у світі СЕС “Перове” в Криму (100 МВт).                             Вітроенергетика (ВЕС)
Перетворення кінетичної енергії вітру за допомогою вітрогенераторів. Провідні виробники
США, Данія, Швеція, Велика Британія, Нідерланди, Іспанія, Греція, Канада.
Найбільша частка вітрової енергетики в загальному виробництві – у Данії (20%).                          Геотермальна енергетика (ГеоЕС)
Отримання енергії за рахунок теплової енергії надр Землі. Найчастіше використовують термальні води, природну пару. Природні виробники: США, Японія, Росія, Канада, Швейцарія, Ісландія, Нова Зеландія.                                                                                                                                                                                          Біопаливо
Отримання енергії з біологічної речовини: твердої (дрова, солома), рідкої (етанол, метанол, біодизель), газоподібної (водень,біогаз). Найчастіше біопаливо отримують за допомогою переробки кукурудзи, рапсу, сої .Окрім  Бразилії країнами-лідерами за використанням біоенергетики є США, Німеччина,Китай та Швеція.

Домашнє завдання: Опрацювати п.21 Ст.119 (запитання 2,5 )-письмово.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.